Унгарска седмица 12-17 май Унгарска седмица 12-17 май
С подкрепата на Посолството на Република Унгария и Унгарски културен институт


Начало / Mузика / 100 Gypsy Violins ...

100 Gypsy ViolinsВ годината на унгарското председателство на Европейския съюз – 2011, у нас ще гостува най-големият цигански оркестър в света – симфоничният оркестър на Будапеща 100 Gypsy Violins. Събитието ще се състои на 13 май в зала 1 на НДК от 20 ч по покана на Art BG с любезното съдействие на Посолството на Република Унгария у нас.

Оркестърът 100 Gypsy Violins не само е най-голямата циганска музикална формация изобщо – той е и най-големият симфоничен оркестър, идвал някога у нас. Като добавим и факта, че музикантите постигат удивителен синхрон в изпълнението на класически произведения по памет, без да използват партитури, невероятното преживяване за публиката е абсолютно гарантирано. Оркестърът е основан е през 1985 на погребението на прочутия унгарски цигулар Шандор Ярока. Множеството унгарски цигански музиканти, които са дошли, започват да свирят след траурната церемония, за да го изпратят за последно и изумяват хората с уникално звучене. В този импровизиран момент се ражда будапещенският симфоничен оркестър 100 Gypsy Violins. Оттогава насетне оркестърът се радва на редица успехи в множество световноизвестни концертни зали и фестивали: Австрия, Белгия, Чехия, Хърватско, Дамия, Естония, Финландия, Фраянция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Япония, Люксембург, Монако, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Сърбия, Словения, Словакия, Швеция, Швейцария, Турция.

Ласло Берки, диригент на Държавния унгарски ансамбъл, ръководи орекстъра 100 Gypsy Violins до трагичната си кончина през декември 2007. Със своята изключително харизматична личност той оставя забележителен отпечатък върху развитието на оркестъра и успява да привлече най-добрите унгарски музиканти в неговите редици. В момента президент и артистичен директор е Шандор Буфо Риго, който е и ръководител на оркестъра. Оркестърът се състои от 60 цигулки, 9 виоли, 6 чела,10 двойни баса, 9 кларинета и др. Репертоарът на оркестъра включва както унгарска и международна циганска музика от Виторио Монти и Григорис Диницу, така и класически композиции от Йоханес Брамс, Джордж Бизе, Арам Хачатурян, Пабло де Сарасате, Йохан Щраус.

Всяка поява на оркестъра предизвиква несравним ефект върху публиката: блестящ в цветни, традиционни костюми, оркестърът поразява със своята земна, натурална енергия. Светкавичните имровизации в ритъм, цвят и стил могат да бъдат моментално почувствани - инстиктивното усещане за унисон и богати хармонии са вродени умения на музикантите от оркестъра 100 Gypsy Violins. Всичко това показва от колко дълбоко извира тяхната музикалност – човек остава с впечатлението, че пред него свирят 100-тима Паганини. Те предават на публиката енергията на един народ, който е избрал музиката за универсален език. Инстинктивен като циганска вечеринка, традиционен като виенски концерт, в черен смокинги или национални костюми, Будапещенският цигански симфоничен оркестър предлага също толкова атракция за окото, колкото и за слуха. Без всякакви колебания може да се каже, че това е най-вълнуващият симфоничен оркестър на нашето време.

Билети касата на НДК и в мрежата на Eventim, 30/60/80/100лв

 

Програма

НДК, Зала1
13 май (петък), 20:00


Сайт от Loopink & Цвят и пиксел