Унгарска седмица 12-17 май Унгарска седмица 12-17 май
С подкрепата на Посолството на Република Унгария и Унгарски културен институтOmegaOmega
е най-успешната унгарска рок група в света, както и една от най-дълго просъществувалите в историята на унгарската музика. Създадена е през септември 1962 в Будапеща от Ласло Бенкьо –клавишни, вокал, Янош Кобор – ритъм китара и вокал и Джозеф Лаукс.

Първоначално Omega свирят кавъри на британски и американски рок парчета. През 1967 в групата се включват Тамаш Михай - бас китара и Габор Пресер на клавишните. През 1971 г. Джозеф Лаукс и Габор Пресер напускат групата, за да основат друга популярна унгарска формация Локомотив ГТ“. Към Omega се присъединява барабанистът Ференц Дебрецени и китаристът Дьорд Молнар и с тях групата запазва постоянния си състав за повече от 30 години.

През 1969 те издават и първия си албум с авторски песни 10 000 lépés (10 000 стъпки). В него е включена и най-известната песен на Омега Gyöngyhajú lány  (Момичето с бисерните коси), особено прочута с това, че нейната мелодия е използвана от Scorpions в песента White Dove, която се превръща и в един от най-големите хитове на немските рок величия. В български вариант мелодията звучи и в популярния поп фолк казармен химн Батальонът се строява в изпълнение на Южен Вятър.

Omega имат богата дискография от студийни записи, сингли, лайв изпълнения на унгарски и английски, към които и до днес продължават да се добавят нови заглавия.

Билети: в Билетен център НДК и в мрежата на еventim.bg на цени от 20 до 60 лв и ВИП билети – 80 лв.

Програма

НДК, Зала 1
14 май (събота), 20:00


Сайт от Loopink & Цвят и пиксел